Besplatni mali oglasi

 • Prkos cvece

  Prkos cvece

  Prkos (Portulaca) je jednogodisnja sukulentna biljka,koja ima preko 100 vrsta.Poreklo je iz Juzne Amerike.Ovo bastensko cvece najcesce gajimo Portulaca Grandiflora i Portulaca Umbraticola.
  Rec Portulaca znaci vratanca.Prkos cvece mozemo sejati u basti ili u saksiji,zardinjere.Iskljucivo preporucujemo direktno da se seje,nekada kada se presadjuje,nece da uspe,nekad uspeva.Prkos cvece ima prelepe cvetice raskosnih raznih boja,jedino ne cvetaju kada nema sunca.
  bastensko cvece
  Prkos cvece (Portulaca Grandiflora)
  Prkos cvece (Portulaca Grandiflora ) ima krupne cvetove,koji su bez mirisa,pojedinicna,latice cveta su ravne ili talasaste,imaju cvetove crvenih,oranz,zute,lila i bele boje.Cvetovi su veliki oko 4-7cm sa izrazitim prasnicima.Stablo je mesnato,socno,raste u visini 10-15cm,raste veoma bujno,sitne,mesnate,cilindricne grancice na vrhu sa spicastim listicima.Prkos cveta neprekidno,od juna do prvih mrazeva.Ovu vrstu mozemo samo sejati,njene sorte mozete naci Samba i Cupido one imaju krupne cvetove,sorta Margarita ima polupune cvetove.
  Prkos cvece (Portulaca Umbraticola) ima sitne cvetice,pojedinacne i petoclane,puzajuce stablo sa veoma brzim rastom,listici siu izduzenog oblika,mesnati,socni i svelozelene boje.Poznata je kao papuca-sandala.Ovaj prkos mozete sejati u saksijama,zardinjerama,stubovima,moze da se rasadjuje,mozete je saditi kao sa reznicama,samo sto reznica treba biti duga oko 5cm,stajati oko 20 dana u pesak sa nesto malo zemlje,u saksiji sadite oko 3-5 reznica,koristite zemlju za cvece.
  Prkos cvece (Portulaca Umbraticola)
  Zalivanje prkosa je veoma oprezno u vreme presadjivanja,traze svetlo,suvo i ocedito mesto,prihranjivanje samo jednom mesecno.Inace prkos je zdrava biljka,samo nekada moze da ima biljne vasi,to mozete resiti sa blagim insekticidom.
  Prkos cvece inace se seje na otvorenom od marta do juna,dubina do 0.5cm,proredjuje se u julu ili u junu,tada mozete da uzimate reznice,cveta do oktobra.


0 коментара:

Постави коментар

loading...